SteelSeries Aerox 5 Wireless, oyuncu mouseları arasında hafifliği, çok yönlü tuş dizilimi, kablosuz performansı ve tasarımı ile dikkat çeken bir model. Bu incelemede tasarımından bataryasına, tuşlarından yazılımına kadar tüm yönleri ile Aerox 5 Wireless'ı detaylıca ele aldık, keyifli okumalar!
Design
SteelSeries Aerox 5 Wireless, "delikli" petek tasarımıyla ilk bakışta oldukça sıradışı bir görünüm sunuyor. Üst yüzeydeki bu bal peteği şeklindeki yapı, sadece estetik değil; aynı zamanda işlevsel de. Bu yapı sayesinde mouse'un toplam ağırlığı 74 grama kadar düşürülmüş. Kulağa kırılgan gibi gelse de, Aerox 5'in bu kısmı yüksek kaliteli ABS plastikten üretildiği için elde hiçbir esneme ya da gıcırtı hissi yaratmıyor. Benim de en çok tereddüt ettiğim konu buydu açıkçası: "Acaba bu kadar hafif bir mouse çabuk mu bozulur?" diye düşündüm. Fakat uzun süreli kullanımda hem dayanıklılığı hem de konforu beni fazlasıyla tatmin etti. Üstelik IP54 sertifikası sayesinde toza, kire ve su sıçramalarına karşı da dayanıklı olması güven veriyor.
Bu kadar hafif bir mouse'ta RGB aydınlatma görmeyi beklemiyorsanız, Aerox 5 Wireless sizi şaşırtabilir. Alt gövdesinde yer alan 3 bölgeli PrismSync RGB aydınlatma gerçekten şık duruyor. Özellikle delikli tasarım RGB efektleriyle birleştiğinde ortaya oldukça göz alıcı bir görüntü çıkıyor. Bu üç bölgenin ikisi dışarıdan net şekilde görülebilirken, en üstteki kısım yalnızca mouse'u havaya kaldırdığınızda fark ediliyor. Yine de yazılımı üzerinden her bir bölgeyi özelleştirebilmek hoş bir detay.
Renk seçeneği konusunda ise çok geniş bir yelpaze sunulmuyor. Şu anda sadece siyah ve Destiny 2 özel sürümü mevcut. Ben siyah modelini kullandım ve RGB aydınlatma ile oldukça uyumlu bir görüntü sunduğunu söyleyebilirim.
Mouse'un alt kısmında %100 saf PTFE skatezler yer alıyor. Bu skatezler sayesinde yüzeyde çok daha akıcı bir kayma performansı elde ediliyor. Özellikle rekabetçi oyunlarda hızlı reflekslerinizin mouse hareketiyle birebir örtüşmesi gerektiğinden bu detay gerçekten fark yaratıyor.
Tutuş stillerine gelirsek; Aerox 5 Wireless, özellikle avuç içi (palm) ve pençe (claw grip) tarzı kavrama alışkanlığı olan kullanıcılar için ideal. Ben de avuç içi kullanıcılarından biri olarak, uzun süreli oyun oynadığımda bilek ya da avuç içinde herhangi bir rahatsızlık hissetmedim. Ancak parmak ucu (fingertip) stiliyle kullanmak isteyenlerin elinin büyük olması gerekiyor. Zira bu tarz tutuşlarda kontrol sağlamak küçük eller için zor olabilir. Ayrıca mouse sadece sağ el için tasarlandığı için solak oyunculara pek uygun değil. Tüm fonksiyonel tuşlar sol tarafta konumlandırılmış.
Kablolu kullanımda da çıkarılabilir USB-C örgü kablo devreye giriyor. Kablo hem sağlam hem de hafif yapısı ile performanstan ödün vermiyor. Wireless bir mouse için bu detay, hem pratiklik hem de uzun ömürlülük açısından önemli.
Toplamda 9 programlanabilir tuş sunan Aerox 5 Wireless, bu anlamda çok yönlü bir mouse. Zaten mouse'u Aerox 3'ten ayıran en belirgin şey de tuş sayısının fazla olması. Sol yanda yer alan tuşlar ve onların hemen üstündeki uzun yukarı/aşağı flick switch tuş sayesinde farklı tür oyunlarda (özellikle MMO ve MOBA) mouse size ekstra avantaj sağlıyor. Örneğin Diablo IV'te bu tuşlara yetenekler atayarak çok daha hızlı şekilde farm yapabiliyorsunuz.
Tuş hissiyatı olarak SteelSeries, kaliteli bir iş çıkarmış. Burada tuşların sesinden de bahsedecek olursak, uzun zamandır sessiz bir mouse kullandığım için tıklama sesleri biraz fazla gibi geldi. Tüm gün bilgisayar başında tok ve biraz gürültülü tıklama sesine hala alışamadım. Scroll tekerleği ise segmentli yapıda ve gayet sessiz çalışıyor. Tilt scroll (yani sağa/sola yatma) veya serbest dönüş gibi özellikler ise yok.
Performance
Performans tarafında Aerox 5 Wireless, SteelSeries’in TrueMove Air sensörünü kullanıyor. Bu sensör, 100 – 18.000 CPI aralığında çalışıyor ve 1.000 Hz polling rate sunuyor. Gerçek hayatta, bu teknik değerler mouse'u inanılmaz akıcı ve tepkisel hale getiriyor. Özellikle FPS oyunlarında hızlı ve isabetli hareket etmek isteyen oyuncular için hassasiyet çok önemli, Aerox 5 Wireless bu konuda fazlasıyla güven veriyor.
VALORANT, CS2, Call of Duty gibi oyunlarda test ettiğimde mouse'un tepki süresi ve izleme kararlılığı son derece iyiydi. 2.4 GHz kablosuz bağlantı modunda gecikme neredeyse fark edilmiyor. Bluetooth ile bağlandığınızda ise doğal olarak biraz gecikme oluyor ancak gündelik kullanım için gayet yeterli.
Sensör performansı, düşük lift-off mesafesiyle birleşince mouse yüzeyden kaldırıldığında bile hareketleri minimum etkileyecek düzeyde kalıyor. Zaten mouse çok hafif olduğu için bu sensör performansı ile de birleşince reflekslerinize tepki konusunda baya iyi sonuç veriyor.
Batarya performansında ise SteelSeries'ın iddiası 180 saate kadar pil ömrü. Fakat bu pil ömrüne ulaşmak için çok ciddi oranda ayar çekmeniz gerekiyor. Bu da performanstan ciddi anlamda ödün vermek oluyor. Benim RGB açık bir şekilde 2.4 GHz kullandığım senaryoda ise mouse genellikle 12-15 saat arası dayanabildi. Yani çoğu oyuncunun da benim gibi mouse'un tüm nimetlerinden faydalanacağını düşünürsek, her gün şarj etmeniz gerekebilir. Burada SteelSeries'ın daha iyi bir iş çıkarmasını beklerdim açıkçası.
Connection
Bağlantı tarafında Aerox 5 Wireless, iki farklı kablosuz bağlantı seçeneği sunuyor: 2.4 GHz dongle ile ultra düşük gecikmeli bağlantı ve Bluetooth 5.0 ile daha uzun pil ömrü odaklı bir bağlantı. Bu sayede masaüstü oyun seanslarından mobil kullanıma kadar oldukça geniş bir yelpazede rahatlıkla kullanılabiliyor. Cihazlar arası geçiş pratik ve hızlı; örneğin dongle ile masaüstü bilgisayarda oyun oynarken, Bluetooth moduna geçip dizüstü ya da tablet üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak bu noktada küçük bir eksi de var: Mouse’ta USB dongle’ı saklamak için özel bir bölme bulunmuyor. Üstelik dongle boyut olarak da bir tık büyük olduğu için seyahatlerde ya da çantada taşırken dikkatli olmakta fayda var.
Specifications
- Sensör: TrueMove Air
- CPI: 100 – 18.000
- Maksimum Hız: 400 IPS
- Maksimum Hızlanma: 40G
- Polling Rate: 1.000 Hz/1ms
- Bağlantı: 2.4 GHz Wireless + Bluetooth 5.0
- Ağırlık: 73 gr
- Tuş Sayısı: 9 (programlanabilir)
- Tuş Ömrü: 80 milyon tıklama
- Kablo: USB-C örgü kablo
- Aydınlatma: 3 bölgeli RGB
- Skatezler: %100 saf PTFE
- Tasarım: Sağ el
- Koruma: IP54
Software
Diğer SteelSeries ürünlerinde de olduğu gibi Aerox 5 Wireless'ta da SteelSeries GG yazılımı ile her şeyi özelleştirebiliyorsunuz. Tuş atamalarından CPI ayarlarına, RGB'den makrolara her şeyi bu yazılım üzerinden detaylı bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Yazılımın arayüzü oldukça sade ve anlaşılır. Teknik bilginiz olmasa bile tüm ayarlar tek bir ekranda olduğu için hızlı bir şekilde hepsini halledebilirsiniz. Ayrıca fare belleğine 5 farklı profil de kaydedilebiliyor. Böylelikle cihazlar arasındaki geçişlerde ayarlarınız yapılı bir şekilde mouse'u kullanabilirsiniz.
Summary
SteelSeries Aerox 5 Wireless, hafifliğiyle öne çıkan, fonksiyonel tuş dizilimi ve güçlü performansıyla özellikle FPS ve MOBA oyuncularının ilgisini çekecek bir model. Delikli petek tasarımı, sadece estetik değil; aynı zamanda kullanım süresince ciddi bir konfor da sağlıyor. TrueMove Air sensör, 1 ms gecikme süresiyle profesyonel seviyede performans sunarken; IP54 sertifikası ve sağlam yapısıyla uzun ömürlü kullanım vadediyor.
Eğer hafif ama dayanıklı, özelleştirilebilir ve çok yönlü bir kablosuz oyuncu mouse'u arıyorsanız, Aerox 5 Wireless iyi bir alternatif olabilir. Biz bu incelemeyi yayınladığımızda mouse'un ülkemizdeki satış fiyatı ise 4999 TL.